Mijn vraag gaat over...

Top10 veelgestelde vragen

Nee. U kunt ons alleen inschakelen als u een ZLM Rechtsbijstandverzekering heeft.

De rechtsbijstandverzekering dekt weliswaar arbeidsrechtelijke conflicten, maar bestaande of te verwachten kwesties zijn uitgesloten van dekking. Dit geldt voor alle conflicten.

Nee, verhaalsbijstand wil zeggen dat wij een schade die een tegenpartij aan u toebrengt, voor u verhalen op de verzekeraar van de tegenpartij. Verhaalsbijstand is gratis meeverzekerd op de motorrijtuigenverzekeringen van ZLM Verzekeringen.

Met een rechtsbijstandverzekering krijgt u ook rechtshulp voor andere juridische conflicten zoals met uw werkgever, de overheid of met een bedrijf waar u iets gekocht heeft.

Wij verlenen rechtsbijstand als het belang van de verzekerde minimaal € 100,- is. Voor een strafzaak en het verhalen van schade die in het verkeer is ontstaan, geldt geen minimumbedrag.

Met een rechtsbijstandverzekering bent u verzekerd van persoonlijke juridische hulp op vrijwel elk gebied. Bij consumentenorganisaties (bijvoorbeeld ANWB, Consumentenbond of Vereniging Eigen Huis) heeft u veelal alleen recht op advies op een bepaald vakgebied. En een organisatie behartigt vaak het belang van de leden in het algemeen, niet die van u als individu. Het is dus verstandig eerst na te gaan wat rechtshulp via een consumentenorganisatie inhoudt.

U heeft (letsel)schade en een ander is hiervoor aansprakelijk? Dan kunt u deze schade verhalen, maar dat is vaak gemakkelijker gezegd dan gedaan. Afhankelijk van de situatie neemt ZLM of de Stichting Rechtsbijstand ZLM u deze zorgen uit handen. We verhalen  de schade voor u. We noemen dit verhaalsbijstand.

Op de volgende verzekeringen van ZLM is deze verhaalsbijstand gratis verzekerd:

 • personenautoverzekering;
 • bestelautoverzekering;
 • oldtimerverzekering;
 • kampeerautoverzekering;
 • motorverzekering;
 • caravanverzekering;
 • bromfietsverzekering;
 • fietsverzekering;
 • aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) als u als voetganger of fietser in de Benelux in het verkeer schade heeft opgelopen.

U kunt niet zelf rechtstreeks een beroep doen op onze verhaalsbijstand. Alleen ZLM Verzekeringen kan ons opdracht geven verhaalsbijstand te verlenen. U meldt uw schade daarom bij ZLM Verzekeringen.

Nee, als u in vaste dienst bent kan dat niet. Heeft u een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd? Dan kan uw werkgever wel besluiten dat hij uw overeenkomst niet verlengt.

Allereerst kunt u nagaan of er sprake is van garantie. De afspraken hierover maakt u met de verkoper. Heeft u garantie? Dan kunt daar binnen de garantieperiode gebruik van maken.

Ook bij het ontbreken van garantie heeft u altijd recht op een goed en betrouwbaar product. Als het product niet over de eigenschappen beschikt die u ervan mocht verwachten, dan is er sprake van non-conformiteit. Bij de beoordeling van de vraag of hiervan sprake is, speelt onder andere mee of u met het probleem bekend kon zijn.

Is er sprake van non-conformiteit dan kunt u van de verkopen eisen dat hij

 • Het ontbrekende onderdeel alsnog levert;
 • Het product herstelt;
 • Het product vervangt; dit moet wel in verhouding staan tot het gebrek aan het product;
 • De verkoper mag zelf kiezen of hij voor vervanging of herstel kiest.

Het antwoord op uw vraag niet kunnen vinden? Neem dan gerust contact met ons op.

Chantal